Wn(x) | A | |||
∫ | = Pn−1(x) * √ax2 + bx + c + ∫ | |||
√ax2 + bx + c | √ax2 + bx + c |
t | ||
∫ | dt? | |
√t√1−t |
t*√t | t | t | ||||
Mozesz tak: = ∫ | dt = ∫√ | dt ... i podstawienie: u = √ | ||||
t*√1−t | 1−t | 1−t |
t | 1 | dt | ||||
dalej: u2 = | , u2 + 1 = | , 2udu = | , | |||
1−t | 1−t | (t−1)2 |
1 | ||
(u2+1)2 = | ||
(1−t)2 |
2u2 | ||
i masz całkę: ∫ | du | |
(u2+1)2 |
t | 1 | |||
∫ | dt = a√−t2+t+A∫ | dt | ||
√−t2+t | √−t2+t |
t | −2t+1 | 1 | |||
=a | +A | ||||
√−t2+t | 2√−t2+t | √−t2+t |
t | 1 | 1 | ||||
∫ | dt = −√−t2+t+ | ∫ | dt | |||
√−t2+t | 2 | √1/4−(t−1/2)2 |
de | ||
dt= | ||
2 |
1 | 1 | |||
∫ | dt=∫ | de = arcsin(e)+c = arcsin(2t−1)+c | ||
√1/4−(t−1/2)2 | √1−e2 |
t | 1 | |||
∫ | dt=−√−t2+t+ | arcsin(2t−1)+c | ||
√−t2+t | 2 |
x3 + x2 + 1 | ||
∫ | dx | |
√x2 − 9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |