Zadanie z treścią z macierzy
Aga: Firma planuje wynająć 25 samochodów dostawczych o łącznej pojemności 28000 m3 . Dostępne
Są 3 rodzaje samochodów: mały o pojemności 350 m3, średni o pojemności 700 m3
I duży pojemności 1400 m3. Ile samochódów kazdego rodzaju moze wynająć firma? Uwaga: liczba
samochódów musi byc liczba naturalna.
A) sa cztery rozwiązania (cztery trójki spełniające warunki zadania)
B) możliwych rozwiązań jest nieskończenie wiele
C) mozliwe liczby małych samochodów to 0,2,4,6
D) mozliwe liczny dużych samochód to 15,16,17,18
Prosze o pomoc
28 gru 17:24
Aga: Prosze o wytłumaczenie
28 gru 17:29
Janek191:
x − ilość małych samochodów
y − ilość średnich samochodów
25 − x − y − ilość dużych samochodów
350 x + 700 y + 1 400*( 25 − x − y) = 28 000 / : 350
x + 2 y + 4*( 25 − x − y) = 80
x + 2 y + 100 − 4 x − 4 y = 80
− 3 x − 2 y = − 20
3 x +2 y = 20
1) 2 7 16
2) 4 4 17
3) 6 1 18
4) 0 10 5
Odp. C
=======
28 gru 17:40
Janek191:
Pomyłka

4) 0 10 15
28 gru 17:50
aga: Dziękuję
28 gru 17:58
aga: Czyli c i d? Pozistale nie?
28 gru 17:59
Janek191:
A, C, D
28 gru 18:01