rownanie wielomianowe z parametrem
bruder14: Dla jakich wartości parametru m równanie (x+2)[(m+1)x2−4mx+m+1]=0
ma trzy różne pierwiastki ujemne ?
Mam takie warunki
1. Δ>0 i przedział m€(−∞, −1/3)U (1, ∞)
2. W (−2)≠0 gdzie W (x) tj to równanie kwadratowe→m≠ −5/13
3. x1+x2 <0 i z tego wyszło m <0
4. x1x2> 0 i wyszło m>−1
Końcowa odp to m€ (−1, −1/3) a powinno wyjść m€(−∞, −1)U (1,∞)
Gdzie mam błąd ?
28 gru 17:15
Kacper: 3 warunek i 4 są źle rozwiązane.
28 gru 17:17
bruder14: O rzeczywiście, dziękuję 😃
28 gru 17:20
Kacper:
28 gru 17:21
bruder14: Ale chwila, bo nadal czegoś nie widzę, w 4 będzie m€R a w 3 warunku ?
28 gru 17:29
Mulder: (x + 2) [(m + 1) x
2 − 4 m x + m + 1] = 0
Z pierwszego nawiasu mamy x + 2 = 0, czyli x = −2, i jest to nasz pierwszy pierwiastek ujemny.
1. (m + 1) (−2)
2 − 4 m (−2) + m + 1 = 4 (m + 1) + 8 m + m + 1 = 4 m + 4 + 9 m + 1 = 13 m + 5
13 m + 5 ≠ 0
13 m ≠ −5
2. Δ > 0
Δ = (−4 m)
2 − 4 (m + 1) (m + 1) = 16 m
2 − 4 (m
2 + 2 m + 1) = 16 m
2 − 4 m
2 − 8 m − 4 =
12 m
2 − 8 m − 4
12 m
2 − 8 m − 4 > 0
Δ
m = 64 − 4 * 12 * (−4) = 64 + 48 * 4 = 64 + 160 + 32 = 160 + 96 = 256
√Δm =
√256 = 16
| | 8 − 16 | | −8 | | 1 | |
m1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 2 * 12 | | 24 | | 3 | |
| | 8 + 16 | | 24 | |
m2 = |
| = |
| = 1 |
| | 24 | | 24 | |
| | 1 | |
m ∊ (−∞, − |
| ) ∪ (1, +∞) |
| | 3 | |
3. x
1 + x
2 < 0
(4 m)(m + 1) < 0
1. m < 0 ⋀ m + 1 > 0
m < 0 ⋀ m > −1
m ∊ (−1, 0)
2. m > 0 ⋀ m + 1 < 0
m > 0 ⋀ m < −1
m ∊ ∅
(−1, 0) ∪ ∅ = (−1, 0)
4. x
1 x
2 > 0
m ≠ −1
1 > 0
m ∊ R \ {−1}
| | 5 | | 1 | | 1 | |
(R \ {− |
| }) ∩ [(−∞, − |
| ) ∪ (1, +∞)] ∩ (−1, 0) ∩ (R \ {−1}) = (−1, − |
| ) \ |
| | 13 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 5 | |
m ∊ (−1, − |
| ) \ {− |
| } |
| | 3 | | 13 | |
29 gru 10:20