Naprowadzi ktos?
Marta: Rozwiaz rownanie log2 x+log2 (x−3)=2
Zaczelam tak...
log2 x+log2 (x−3)=2
L=log2 x+log2 (x−3)=log2 (x*(x−3))=log2 (x2−3x)
No i juz nie mam pojecia co dalej...
28 gru 17:08
Adamm: x>0, x>3
log2x+log2(x−3)=2
log2(x2−3x)=2
log2(x2−3x)=log24
x2−3x=4
x2−3x−4=0
...
28 gru 17:10
Marta: ...i teraz moge wyliczyc delte, miejsca zerowe i wyrysowac wykres?
28 gru 17:12
Adamm: w twojej szkole trzeba rysować wykresy do równań?
28 gru 17:13
Janek191:
cd.
x2 −3 x − 4 = 0
( x − 4)*(x + 1) = 0
x = − 1 lub x = 4
Odp. x = 4
========
28 gru 17:14
Marta: Adamm− nie kazdy jest tak dobry z matmy jak Ty, wiec tak ciezko Ci normalnie odpowiedziec?
Gdyby bylo to dla mnie jasne, to bym nie pytala.
Janek191 − dziekuje za pomoc, przepisze i przyswoje.
28 gru 17:18
Janek191:
@ Marta
Dlaczego odrzucamy x = − 1 ?
28 gru 17:19
Kacper:
Marta zazwyczaj wykres rysujemy przy nierównościach
28 gru 17:20
Adamm: Marta, to było tylko pytanie, jeśli lepiej ci gdy narysujesz sobie wykres to nie moja
sprawa
Janek od razu rozłożył ten wielomian, dla ciebie powinno być lepszym rozwiązaniem liczenie
delty i wyznaczanie miejsc zerowych
28 gru 17:21
Marta: Janek191 − bo x>0, x>3?
28 gru 17:23
Janek191:
Bo x ma być > 3.
tak
28 gru 17:26
Marta: Dziekuje za pomoc chlopaki
28 gru 17:27