Oblicz pochodną 3 rzędu z funkcji 2^x
takijeden: Rozwiązałem zadnie tak:
1 pochodna: 2x * ln 2
2 pochodna: 2x * ln 2 * 1/2
3 pochodna: 0 (bo pochodna z 1/2 jest 0)
Czy jest to poprawne rozwiązanie zadania?
28 gru 16:59
Janek191:
Źle
28 gru 17:03
Adamm: f(x)=2x
f'(x)=2xln2
f''(x)=2xln22
f'''(x)=2xln32
28 gru 17:04
takijeden: Na pewno f'' jest dobrze obliczone? Nie powinno się tam skorzystać ze wzoru (f*g)'=f'g+fg'?
28 gru 17:05
Janek191:
f(x) = 2x
f '(x) = 2x* ln 2
f ''(x) = ln 2* 2x *ln 2 = ( ln 2)2 2x
f '''(x) = (ln 2)2 *2x * ln 2 = ( ln 2)3 *2x
28 gru 17:06
Adamm: f''(x)=(2x)'*ln2+(ln2)'*2x = 2xln22
28 gru 17:06
takijeden: Nie rozumiem tego obliczenia, dlaczego Ci wyszło 2x ln2 2
(2x)' = 2x ln2
(ln2)' = 1/2
Więc mi z tego wychodzi 2x ln2 2 + 1/2 * 2x
28 gru 17:14
Adamm: | | ln2−ln2 | |
(ln2)' = limh→0 |
| = 0 |
| | h | |
28 gru 17:15
Janek191:
f(x) = a g(x)
f '(x) = a g '(x)
28 gru 17:15
takijeden: Zatem wzór (ln x)'=1/x jest nieprawdziwy czy jak to pogodzić?
28 gru 17:17
Adamm: wzór jest prawdziwy
ln2 jest wartością stałą, nie zmienną jak lnx
28 gru 17:17
Adamm: oczywiście o ile x>0
28 gru 17:18
Janek191:
Tam nie ma ln x, tylko stała ln 2
28 gru 17:18
takijeden: Ok, teraz już rozumiem. Dzięki za fatygę, dobrze wytłumaczone ; )
28 gru 17:19