xn | ||
wiem, że f(x)=ex=∑ | ||
n! |
(−x)n | ||
i f(x)=ln(1+x)= −∑ | ||
n |
| ||||||||
f(n)(x)=∑i=0n | ex(ln(1+x))(i) z wzoru Leibniza | |||||||
(−1)n(n−1)! | ||
n−ta pochodna ln(1+x) wynosi | ||
(1+x)n |
| (−1)i(i−1)! | ||||||||
f(n)(x)=ex*∑i=0n | |||||||||
(1+x)i |
| ||||||||
f(n)(0)=∑i=0n | (−1)i(i−1)! | |||||||
| ||||||||
f(n)(x)=ex∑i=1n | U{(−1)i(i−1)!}{(1+x)i +exln(x+1) | |||||||
| ||||||||
zatem f(n)(0)=∑i=1n | (−1)i(i−1)! | |||||||
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |