Całka ciąg dalszy
OLa123: ∫x2sin2x dx
zrobiłam ją 3 razy przez części i otrzymałam to:
1/3 x3 sin2x +1/2 x2 cos2x − 1/2x sin 2x − 1/2cos2x + C
ale w odpowiedziach mam nieco inaczej , czy ktoś pomógłby mi ją rozwiązać ?
28 gru 14:30
jc: Zróżniczkuj Swój wynik.
28 gru 14:40
Jerzy:
Całka jest całkiem prosta, więc robisz gdziesz prosty błąd... pokaż te obliczenia.
28 gru 14:41
28 gru 14:47
Jerzy:
Taki masz wynik w odpowiedziach:
(1/6)x3 + (1/4)x2 sin(2x) + (1/4) x cos(2x) − (1/8)sin(2x) + C
28 gru 14:53
OLa123: Taki:
1/3 x3 sin2 x+1/6 x3 cos2x −1/4 x2 sin 2x −1/4 xcos2x+1/8 sin 2x +C
28 gru 15:03
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Spróbuju ją policzyć tak: = |
| ∫x2(1 − cos2x)dx = |
| ∫x2dx − |
| ∫(1 − cos2x)dx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 gru 15:08
Jerzy:
| | 1 | |
Upss .. druga całka to: |
| ∫x2cos(2x)dx |
| | 2 | |
28 gru 15:11
OLa123: ok..a jeszcze taką , miałbyś jakąs wskazówke jak się za nią zabrać?
∫xcos√x dx =
28 gru 15:18
Jerzy:
√x = t
28 gru 15:19
Jerzy:
x = t2 , dx = 2tdt
... = 2∫t3costdt .... teraz przez części: u = t3 v' = cost
28 gru 15:23
OLa123: dziękuje jeszcze raz
28 gru 15:26