proszę o pomoc i wyjaśnienie
domi: Grupa przyjaciół umówiła się na spotkanie. Każdy z uczestników spotkania na powitanie podał
rękę pozostałym. Jeden z uczestników spotkania policzył, że odbyło się 45 powitań, ile osób
brało udział w spotkaniu?
28 gru 13:56
28 gru 13:57
Jerzy:
| n! | | (n−1)!*(n−1)*n | |
| = 45 ⇔ |
| = 45 ⇔ n(n−1) = 90 |
| 2!(n−2)! | | 2!(n−2)! | |
⇔ n
2 − n − 90 = 0 ⇔ n = 10
28 gru 14:00
domi: nie mam pojęcia skąd to się bierze
28 gru 14:07
Jerzy:
Szukamy n − ilość elementów zbioru, z którego można utworzyć 45 kombinacji.
28 gru 14:09
Jerzy:
w pierwszej linijce w drugim liczniku powinno być: (n−2)!*(n−1)*n
28 gru 14:12
Burdog: Jerzy but ci na głowie leży!
25 kwi 22:36
Burdog: A nie jednak dobry wynik ci wyszedł but nie leży heh
25 kwi 22:38