Problematyczne całki
OLa123: ∫x
3 cos(x
2) dx
∫x
3(x
2−1)
7 dx
28 gru 13:13
Jerzy:
3) Podstaw: x2 − 1 = t
28 gru 13:16
OLa123: w 3 całce?
28 gru 13:17
Jerzy:
2) podstaw: x2 = t , potem przez części.
28 gru 13:18
Jerzy:
Tak , w trzeciej.
28 gru 13:18
Jerzy:
1) Podstaw: √x = t
28 gru 13:20
OLa123: w 3 nie do końca wiem jak pozbyć się jeszcze tego x2 bo po podstawieniu zostaje mi jeszcze on?
28 gru 13:37
OLa123: chyba że x2=t+1 ?
28 gru 13:38
Jerzy:
x
2 − 1 = t , 2xdx = dt , x
2 = t + 1
| | 1 | |
...... = |
| ∫(t + 1)*t7dt |
| | 2 | |
28 gru 13:41
OLa123: dokładnie otrzymałam to samo , dzięki za pomoc
28 gru 13:55