Analiza matematyczna
ktoś: Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi OY, których jeden koniec nalez do wykresu funkcji
f(x)=4√x, gdzie x>0, a drugi leży na paraboli o równianiu g(x)=1/4x2+8. Wykaż, że
najkrótszy z tych odcinków ma długość 8−33√4.
To jako, że odcinek ten jest równoległy do osi OY to jako długość biorę różnicę g(x)−f(x),
którą oznaczam jako l(x). Liczę pochodną l(x), sprawdzam x, dla którego pochodna przyjmuje
wartość 0, czyli tutaj to jest 3√4. I podstawiając 3√4 otrzymany wynik nie zgadza mi się z
tym co jest w tezie. Cóż tu się zadziało?
28 gru 13:00
Jerzy:
Pochodna zeruje sie dla: x = 3√16
28 gru 13:12
ktoś: a no tak : |
28 gru 13:26