matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę przedstawić w postaci kanonicznej
grażyna:
przedstaw w postaci kanonicznej funkcję y= −5x(do 2)−x−1
13 sty 18:46
M:
30 kwi 19:31
Podstawy Geometrii:
y=−5x
2
−x−1 Δ=1−4*(−5)*(−1) Δ=−19
Δ
q=−
4a
−19
q=−
−20
19
q=−
20
b
p=−
2a
−1
p=−
−10
1
p=−
10
1
19
y=−5(x+
)
2
−
10
20
30 kwi 19:50