szeregi liczbowe
ola: Pokazać że kryterium d' Alemberta nie rozstrzyga zbieżności szeregu ∑∞n=1 2{−1}n−n.
28 gru 12:34
28 gru 12:37
ola: tak wiem, tylko mam problem żeby wykazać że to =1
28 gru 12:38
jc: Ilorazy na zmianę są równe 2 i 1/8.
Kryterium wymaga, aby począwszy od pewnego n,
ilorazy były nie większe od liczby mniejszej od 1.
Dodam, że sumę szeregu możesz bez trudu policzyć.
28 gru 13:04
Jack: jak rozumiem to wszystko jest w potedze dwojki.
a
n+1 = 2
{−1}n+1−n−1
a
n+1 = 2
{−1}n−n
| an+1 | | 2{−1}n+1−n−1 | |
| = |
| = 2{−1}n+1−n−1 − ({−1}n−n) = |
| an | | 2{−1}n−n | |
= 2
{−1}n * (−1) − n − 1 − {−1}n + n = 2
−{−1}n−{−1}n−1 = 2
−2{−1}n − 1
dla "n" parzystych : dla "n" nieparzystych :
| | 1 | |
... = 2−2−1 = 2−3 = |
| ... = 22 − 1 = 2 |
| | 8 | |
28 gru 13:10