tttt
tom: sprawdzi ktoś
dane są punkty A=(−2,0) i B=(0,−4) na paraboli y=x
2+1 znajdz punkt C taki ze
a) pole trojkata abc jest rowne 20
b) poje jest najmniejsze
C=(x,x
2+1)
| 1 | | 1 | |
pole trojkata ze współrzednych P= |
| ((0+2)(x2+1)−(−4)(x+2))= |
| (2x2+4x+10)=x2+2x+5 |
| 2 | | 2 | |
jesli pole ma byc rowne 20 to x
2+2x+5=20 ⇒ x
2+2x−15=0
x=−5 lub x=3
wiec C=(−5;26) lub C=(3;10) i tutaj pytanie czemu w odp mam C=(5;26) lub C=(−3;10)

b) P(x)=x
2+2x+5
P'(x)=2x+2
zatem ymin jest dla x=−1
zatem C=(−1;2) i tutaj tez w odp pisza ze C=(1;2)
z tego wychodzi ze przyjmuja ze C=(−x;x
2+1) ale dlaczego? czy jest w ogole jakas roznica?
28 gru 12:26
Jack:

dane są punkty A=(−2,0) i B=(0,−4) na paraboli y=x
2+1
to zdanie samo w sobie jest bledne. Te punkty nie naleza do paraboli.
No chyba, ze tam jest kropka, czyli dane sa punkty taki i taki teraz kropka
i teraz nowe zdanie "Na paraboli y=x
2+1 znajdz punkt C..."
Chyba o to chodzilo.
A zatem :
| 1 | |
PΔ = |
| |(xb−xa)*(yc−ya) − (yb−ya)(xc−xa)| |
| 2 | |
| 1 | |
PΔ = |
| |2*(x2+1) − (−4)*(x+2)| |
| 2 | |
|x
2+3x+4| = 20
x
2+2x+5 = − 20 lub x
2+2x+5 = 20
1) x
2+2x+25=0 lub 2) x
2 +2x − 15 = 0
1)Δ<0 2) x = 3 lub x = − 5
zatem
C(3,10) lub C(−5,26)
Podsumowujac :
masz dobrze, odpowiedzi sa zle.
Dla tych co oni podali, pole wynosi 40 lub 8.
28 gru 12:57
tom: Dzieki

a masz pomysł na zadanie
Dane są punkty A=(4,1) B=(1,5) C=(0,t+1) D=(t,0) , t∊<0,4>
i mam wyznaczyc wzor funkcji opisującej pole tego czworokąta
na innym forum widzialem ze mam policzyc pole trojkata ktory tworzy prosta AB z osiami
wspolrzednych
i odjac trzy male trojkaty ale tam wyszły tez inne wyniki
albo pisali cos o wektorach, wiesz jak mógłbym to zrobic?
28 gru 13:01
Jack:

Dane są punkty A=(4,1) B=(1,5) C=(0,t+1) D=(t,0) , t∊<0,4>
Ja bym proponowal w ten sposob, ze :
1) Obliczyc pole prostokata (tego na czarno−przerywana linia)
2) Odjac pole trojkata utworzonego z wierzcholkow ABH (gdzie H(4,5))
Otrzymujemy pole czworokata od ktorego musimy odjac 3 male trojkaty
utworzone (patrz rozowa figura dzielaca prostokat na 4 trojkaty, przy czym gorny juz odjety)
3) Od tego pola czworokata odejmujemy pola trojkatow : BEC, CDF, ADG
PS cos na tych kratkach skopalem, bo mam B(1,6) ale na to nie patrz.
Chodzilo mi o sam sposob.
28 gru 13:35
Jack: Powinienes miec, ze
Pole czworokata po odjeciu gornego trojkata = 14
| 1 | | 1 | |
PΔBEC = |
| |4−t| = |
| (4−t) |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔCDF = |
| |t| * |t+1| = |
| t * (t+1) = |
| (t2+t) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
PΔADG = |
| |4−t| = |
| (4−t) |
| 2 | | 2 | |
oczywiscie jesli niczego nie pomylilem...
28 gru 13:46
Jack: | 1 | | 1 | |
... = − |
| t2 − |
| t + 10 |
| 2 | | 2 | |
28 gru 13:51
tom: super dzieki

ale mam jedno pytanie
dlaczego t bierzesz w wartosc bezwzgledna, jak jest zalozenie ze t∊ <0,4> ?
28 gru 15:10
plis: skad wzial sie taki wzor na pole trojkata
| 1 | |
P= |
| |(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)| |
| 2 | |

pomocy chodzi mi o to w srodku.
28 gru 15:50
Jack: przy wyliczaniu pola normalnie mam wartosc bezwzgledna i wlasnie ze wzgledu na zalozenie
t ∊ <0,4> ja opuszczam.
Gdyby bylo t ∊ <−1;4> to juz bym musial rozpatrzyc 2 przypadki.
28 gru 15:51
Jack: jest to wzor na pole trojkata znajac jego wspolrzedne, jeden z wielu zreszta.
Poszukaj w googlach, w kartach wzorow byc moze tez jest.
28 gru 15:53
Jerzy:
To połowa pola równoległoboku rozpietego na wektorach: ab→ ii ac→
28 gru 15:55
plis: | 1 | |
nie rozumiem przeciez pole rownolegloboku to P=a*h a trojkata P= |
| a*h a tutaj jakies |
| 2 | |
minusy sa
28 gru 16:08
Adamm: to jest pole jeśli mamy do dyspozycji jedynie współrzędne trzech wierzchołków
równoległoboku/trójkąta
poszukaj sobie, na pewno istnieje wiele wyprowadzeń tego wzoru na internecie
28 gru 16:15
plis: pierwszy raz widze taki wzór trójkata
28 gru 16:16
Adamm: ok, to bardzo fajnie, ale jestem pewien że nikogo to nie obchodzi
28 gru 16:17
plis: to liceum czy studia
28 gru 16:19
Adamm: liceum
28 gru 16:23
plis: oszusci nie ma takiego wzoru
28 gru 16:38
plis: sprawdzilem w tablicach
28 gru 16:38
plis: a jakbym policzyl wspolrzedne wierzcholka d a potem wysokosc tylko jak
28 gru 16:39
plis: dobra poddaje sie nie wiem
28 gru 16:43
28 gru 16:50
plis: przejrzalem dokladnie tablice wzorów i wzór taki jest.dzieki
28 gru 17:38