Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
ohma: Oblicz cos α2 jeśli cosα=3/5 i α ∊ (π;2π)
28 gru 10:50
ohma: i jeszcze jeden podobny przykład oblicz tgα jeśli tg(α− π4)=5 Nakierujcie mnie a resztę
sama policzę
28 gru 10:52
28 gru 11:03
Justyna: Mam policzyć jako 2cos2α−1? 2 * (3/5)2 −1 i wtedy mi wyjdzie?
28 gru 11:07
Justyna: Nie przepraszam źle...
28 gru 11:09
Justyna: Okej policzyłam wyszły mi dwa wyniki −2√5/5 i tak samo na plusie. W odpowiedziach jest wynik
minusowy dlaczego?
28 gru 11:12
Jerzy:
Popatrz, gdzie leży kat α.
28 gru 11:22
Jerzy:
| | 1 | |
W drugim: tg(α − π/4) = tg[ |
| (2α − π/2)] i wzór na tg kąta połówkowego |
| | 2 | |
28 gru 11:37