7
oks: Udowodnić, że liczba 7 nie jest sumą trzech kwadratów liczb wymiernych.
28 gru 09:17
jc: Gdyby tak było, to dla pewnych liczb całkowitych a,b,c,d mielibyśmy:
a2 +b2+c2 = 7d2, d≠0.
Możemy założyć, że d jest najmniejszą dodatnią liczbą, dla której równanie ma rozwiązanie.
Lewa strona jest podzielna przez 7 ⇔ każda z liczb a,b,c jest podzielna przez 7.
Wtedy jednak 7 dzieli d i wszystkie niewiadome możemy podzielić przez 7
uzyskując rozwiązanie z d 7 razy mniejszym. Sprzeczność.
28 gru 11:07
g:
"Lewa strona jest podzielna przez 7 ⇔ każda z liczb a,b,c jest podzielna przez 7"
dlaczego?
28 gru 11:17
jc: Reszty z dzielenia przez 7: 0, ±1, ±2, ±3
Reszty z dzielenia kwadratów przez 7: 0, 1, 4, 2.
No cóż, 1+4+2 = 7, pomyliłem się (na prawdę pominąłem ±3).
28 gru 11:36
Kacper:
28 gru 17:09
jc: Inna propozycja:
a2+b2+c2 = 4m (8r+j), j=0,1,2,3,4,5,6 ale nie 7 (badamy przypadki).
7 d2 = 4m (8p+7) o ile d nie jest zerem.
29 gru 00:11