Jak obliczyć dziedzinę tej funkcji
zakochanawpsach: Jak obliczyć dziedzinę tej funkcji: (x−(3x+4)1/2)1/2
Proszę mega o pełne rozwiązanie wychodzi mi błędny przedział i nie mogę znaleźć błędu
27 gru 21:26
===:
sprawdź zapis bo wygląda to na "głupawkę"
27 gru 21:30
zakochanawpsach: √x−√3x+4 może tak będzie lepiej
27 gru 21:34
===:
<4/3, √2>
27 gru 21:37
zakochanawpsach: ma wyjść <4,∞)
27 gru 21:48
zakochanawpsach: jak liczyłam to wyszedł mi przedział <−4/3,−1> U <4,
∞), a w odpowiedziach nie ma wgl tej
pierwszej części i nie wiem jak mam się jej pozbyć
27 gru 21:51
===:
chwilkę
27 gru 21:52
tomek:
3x+4≥0 i x−√3x+4≥0
x≥−4/3 i x≥√3x+4 −−−−−> dla x<0 ta nierówność jest sprzeczna
podnosimy obustronnie do kwadratu przyjmując, że x≥0
x2≥9x2−24x+16
8x2+24x+16≤0
x2+3x+2≤0
(x+1)(x+2)≤0
x∊<−2,−1>
dziedzina jest zbiorem pustym
27 gru 21:54
zakochanawpsach: a przy podnoszeniu do kwadratu po prawej stronie nie powinno po prostu zostać x2≥3x+4?
27 gru 21:56
tomek:
podnosimy do kwadratu;
x2≥3x+4
x2−3x−4≥0 przy założeniu, że x≥0
(x−4)(x+1)≥0
x∊(−∞.−1> lub x∊<4.+∞)
ostatecznie x∊<4,+∞)
27 gru 21:58
Mila:
√x−√3x+4
i
2) x−
√3x+4≥0⇔
x≥
√3x+4 ponieważ prawa strona jest nieujemna to nierówność może być spełniona dla x≥0
Obustronnie podnosimy do kwadratu⇔
x
2≥3x+4⇔
x
2−3x−4≥0
Δ=25
x
1=−1 lub x
2=4
[x≤−1 lub x≥4]
i x≥0⇔
x≥4
27 gru 22:04
zakochanawpsach: dziękuję wszystkim <3
27 gru 22:08