matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wypukłości funkcji
narzeczony:
Wyznaczyć przedziały wypukłości/wklęsłości oraz punkty przegięcia (jeśli istnieją)
x
4
f(x)=
3−x
3
Proszę o pomoc, bo nierealne wyniki dostaje
27 gru 21:23
Janek191:
x ≠
3
√
3
4 x
3
*(3 − x
3
) − x
4
*(−3 x
2
)
12 x
3
− 4 x
6
+3 x
6
f '(x) =
=
=
(3 − x
3
)
2
(3 −x
3
)
2
x
3
*( 12 − x
3
)
=
(3 − x
3
)
2
Policz II pochodną
27 gru 22:14
narzeczony:
dzięki za uświadomienie mi błędu
28 gru 11:07