wartość
pytanko: Dana jest funkcja f(x)=2x
2+(m−2)x−m
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których najmniejsza wartość q jest z przedziału
<−9/8;−1/8>
| | −m2−4m−4 | |
Mam policzone że q to |
| ale jak to rozważyć teraz z uwzględnieniem q ? |
| | 8 | |
cosinusx: Skoro q ma należeć do przedziału <−9/8; −1/8>, to q≥−9/8 i q≤−1/8.
1) q≥−9/8
m
2+4m+4≤9
m
2+4m−5≤0
Δ
1=16+20=36
m
11=−5
m
12=1
Zatem m∊<−5,1>
2) q≤−1/8
m
2+4m+4≥1
m
2+4m+3≥0
Δ
2=16−12=4
m
21=−3
m
22=−1
Zatem m∊(−
∞;−3>∪<−1;
∞)
A teraz bierzemy część wspólną z przedziałów z 1) i 2) i otrzymujemy:
m∊<−5;−3>∪<−1,1>.