27 gru 20:46
===:
x=2
27 gru 21:39
puniks: a jak do tego dojść?
27 gru 21:42
===:
a to już było drugie pytanie

Tobie nie chce się przepisać stosunkowo krótkiej treści zadania więc nie chce mi się
przepisywać dość długiego rozwiązania
27 gru 21:44
puniks: szkoda
27 gru 21:54
===:
| | 52x*16*25 | | 400 | |
102x= |
| ⇒ 22x= |
| |
| | (1+2x)2 | | (1+2x)2 | |
2
2x(2
2x+2*2
x+1)=400
2
4x+2*2
3x+2
2x−400=0
2
x=t gdzie t>0
t
4+2t
3+t
2−400=0
(t−4)(t+5)(t
2+t+20)=0
dalej już sam
27 gru 22:13
puniks: dzieki
27 gru 22:27
===:
27 gru 22:34
Mila:
Rozwiąż równanie:
2x−log25=log52x+2log4−log(1+2x)2
log102x−log52x+log(1+2x)2=log(25*16)
log(22x)+log(1+2x)2=log400
log[22x*(1+2x)2]=log 400
[2x*(1+2x)]2=400⇔
2x*(1+2x)=20
2x=t, t>0
t*(1+t)=20
t2+t−20=0
Δ=81
t=−5∉D lub t=4
2x=4
x=2
===
27 gru 22:43