szescian
Dawid: Dany jest szescian ABCDEFGH o krawedzi dlugosci 4. Na krawedziach AB CG HE obrano odpowiednio
punkty X Y Z takie, AX=2,CY=HZ=1. Oblicz dlugosc najkrotszej lamanej zamknietej przechodzacej
przez punkty XYZ i lezacej na powierzchni szescianu.
27 gru 20:21
Dawid: up
28 gru 14:26
Mila:

|XY|=
√22+52=
√29
|YZ|=
√42+42=
√32
L=4
√2+
√29
28 gru 18:58
Bogdan:

Szukamy krawędzi przekroju sześcianu zawierającego punktu X, Y Z.
28 gru 19:39
Bogdan:

Z podobieństwa trójkątów i twierdzenia Pitagorasa obliczamy długości poszczególnych odcinków
28 gru 19:39
jc: Krótsza droga od X do Y prowadzi po prawej ścianie. Jej długość wynosi 5.
Droga Y−Z o.k. Potem powrót po lewej ścianie i po dnie =√36+9=√45.
Za każdym razem sprawdzałem dwie konkurencyjne drogi.
Suma = 5 + √32 + √45
Łamana miała być zamknięta, stąd trzeci składnik.
28 gru 21:12
Mila:
Dziękuję. Łamana zamknięta. Gapa ze mnie, nie doczytałam, nie sprawdziłam.
28 gru 22:03
an: ZX=√41
28 gru 23:27