Stereometria
Pati18773:

Przekrój ostrosłupa prawidłowego trójkątnego płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i środek
wysokości ostrosłupa ma pole 2
√6. Płaszczyzna przekroju jest nachylona do podstawy pod kątem
45 stopni. Oblicz pole podstawy ostrosłupa.
27 gru 19:40
Pati18773:
27 gru 19:53
Pati18773: wyliczyłam ta:
27 gru 19:55
Pati18773: nie mam pomysłu co dalej
27 gru 19:56
Mila:
Odpowiedź masz?
27 gru 20:46
Mila:

α=45
o
DE=hp− wysokość przekroju, OS=H− wysokość ostrosłupa
DC=h− wysokość ΔABC
a*h
p=4
√6
| 2 | |
H=2*|OP|= |
| h⇔ΔSOC− Δprostokątny równoramienny⇒β=45o |
| 3 | |
W ΔDEC:
|DE|=EC|
h
2=2*|DE|
2
| a√3 | | 3a2 | |
( |
| )2=2*hp2⇔2hp2= |
| ⇔ |
| 2 | | 4 | |
a
2√3=4*
√6*8
a
2*
√3=4*
√16*3/:4
===================
27 gru 21:12
tomek:
wygląda na to, że
1. OCS jest trójkątem prostokątnym równoramiennym
2. stąd mały trójkąt przy wierzchołku SPQ też jest prostokątny i równoramienny
| x√2 | |
3. jeśli KO=x to PS=x i PQ= |
| |
| 2 | |
| x√2 | |
4. wysokość przekroju: h=x+ |
| podstawa przekroju a=2x√3 |
| 2 | |
| a2√3 | | 12x2 | |
pole podstawy: |
| = |
| =3x2 |
| 4 | | 4 | |
5. pole przekroju: 0,5a*h=2
√6
ah=4
√6
x
2√3(2+
√2)=4
√6
x
2(2+
√2)=4
√2
27 gru 21:17
tomek: mam błąd przy określaniu wysokości h... obliczenia do poprawki
4. h=x√2+0,5x√2=1,5x√2 i a=2x√3
pole podstawy: 3x2
5. pole przekroju: 2x√3*1,5x√2=4√6
3x2√6=4√6
3x2=4
pole podstawy 3x2=4
27 gru 21:25
Pati18773: powinno wyjsc 4√3 wiec dobrze i dziękuję bardzo !
27 gru 21:29
tomek: | 12x2√3 | |
pole podstawy: |
| =3x2√3 i 3x2=4 |
| 4 | |
ostatecznie pole podstawy: 4
√3
27 gru 21:29