Monotoniczność, ekstrema
Adam: Wyznacz przedziały, w których funkcja rośnie (maleje).
f(x)=x*√1−x2
Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś wytłumaczy mi jak to rozwiązać... Z góry dziękuję.
27 gru 19:36
Janek191:

1 − x
2 ≥ 0 ⇒ 1 ≥ x
2 ⇒ x ∊ < − 1, 1>
f (x) = x *
√1 − x2
więc
| | −2 x | | x2 | |
f '(x) = √1 − x2 + x* |
| = √1 − x2 − |
| = |
| | 2 √1 − x2 | | √1 − x2 | |
| | 1 − x2 − x2 | | 1 −2 x2 | |
= |
| = |
| = 0 ⇔ x = − 0,5√2 lub x = 0,5√2 |
| | √1 − x2 | | √1 − x2 | |
Dla x ∊ < − 1, −0,5
√2) jest f '(x) < 0 f maleje
Dla x ∊ ( 0,5
√2, 1> jest f '(x) < 0 f maleje
Dla x ∊ − 0,5
√2 ; 0,5
√2) jest f '(x) > 0 f rośnie
27 gru 22:49
Adamm: ładnie wygląda ta funkcja
27 gru 22:58
Adam: Ech, teraz wszystko jasne... Przy pochodnej trochę się zgubiłem. Wynik się zgadza z
odpowiedziami, aczkolwiek mam pytanie dlaczego właśnie w pochodnej w tym momencie
1−x2=x/sup>√1−x2 znika mi w liczniku pierwiastek.
28 gru 18:53
Adam: Coś mi nie wyszło, a chodzi mi o moment odejmowania przy pochodnej w mianowniku 1−x
2−x
2.
Serdecznie dziękuję za rozwiązanie zadania
28 gru 18:54