rów. i nierów.
żarnik: Rozwiąż:
−12x
2−x+1<0
oraz
x
3+x
2−9x−9=0
Proszę o jakieś wskazówki w jakiej kolejności sobie z tym poradzić... wiem że jest wiele
podobnych przykładów ale ja tego nie potrafię zrobić analogicznie z tymi
13 sty 18:41
Ergo: a znasz wzory na delte i miejsca zerowe?
13 sty 18:43
żarnik: Tak, znam... potrafię je obliczyć. wykorzystać je w nierówności?
13 sty 18:44
Ergo: jesli chodzi o 3 to musisz zauwazyc proporcje miedzy liczbami , albo zauwazyc ze W(1)=0 , czyli
1 jest pierwiastkiem wielomianu i podzielic wielomian przez x−1 lub hornerem. Pozniej.
Latwiejszy jest 1 sposob"
x3+x2−9x−9=0
x2(x+1)−9(x+1)=0
(x2−9)(x+1)=0
x=3 lub x=−3 lub x=−1
13 sty 18:45
Godzio:

tak należy je wykorzystać
1)
Δ=1+48 = 49
√Δ=7
podaj rozwiązanie
2)
x
2(x+1) − 9(x+1) =0
(x+1)(x
2−9) =0
(x+1)(x−3)(x+3) =0
x=−1 v x=3 v x=−3
jak czegoś nie rozumiesz to pisz
13 sty 18:48
żarnik: mam pytanie... (x2−9)(x+1)=0 możemy zapisać tylko wtedy, gdy w powyższej linijce powtarza się
x+1 ? Musi być ten sam znak, tak?
13 sty 18:49
żarnik: mmm... czyli wynik w pierwszy muszę podać zapisany jako przedziały... już rozumiem. Dzięki!
13 sty 18:52
Ergo: | | 1 | | 1 | |
godziu zdaje sie ze sie pomyliles  miejsca zerowe to |
| i − |
| . wspolczynnik a=12 |
| | 4 | | 3 | |
13 sty 18:57
Ergo: żarnik można tak powiedzieć. wyłączasz (x+1) przed nawias
13 sty 18:58
Godzio: no rzeczywiście jestem przyzwyczajony że jest x
2 a nie −12x
2 
sorki za błąd
13 sty 19:00
13 sty 19:02