Zadanie
monisiaczek: ciąg liczbowy (a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=33, natomiast ciąg (a−1, b+5, c+19) jest
geometryczny. Oblicz a,b,c
27 gru 17:49
Jack:
{a+b+c=33
{2b=a+c
{(b+5)2=(a−1)(c+19)
to wiemy z polecenia,
teraz podstawiajac drugie rownanie do pierwszego
{3b=33 (z tego wiemy, ze b = 11)
{2b=a+c
{(b+5)2=(a−1)(c+19)
a nastepnie
{a+c = 22
{162 = (a−1)(c+19)
27 gru 17:57
Adamm: a+c=2b
3b=33
b=11
(a−1)(c+19)=162
a=11−r, c=11+r
(10−r)(30+r)=162
−r2−20r+300=162
0=r2+20r−44
r=2 lub r=−22
dalej rób sam
27 gru 17:58
Jack: @Adamm
ja bym "r" w to nie mieszal , tylko wyznaczyl "a" lub "c" z rownania a+c=22
i podstawil do 16
2 = (a−1)(c+19)
27 gru 18:23
Adamm: sugerujesz że twoje rozwiązanie jest odrobinę lepsze od mojego?
27 gru 18:42
Jack: nie, nie sugeruje. Po prostu nie widze sensu tworzenia kolejnych niewiadomych.
27 gru 19:05