Zadanie
monisiaczek: suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego jest równa 18, zaś suma
wszystkich wyrazów tego ciągu o numerach będących liczbami parzystymi jest równa −9. Wyznacz
sumę wszystkich wyrazów tego ciągu o numerach będących liczbami, które prze dzieleniu przez 3
dają resztę 2.
27 gru 17:44
Jack:
| | a1 | |
{a1 + a2 + a3 + a4 + ... = 18 = |
| |
| | 1−q | |
{a
2 + a
4 + a
6 + ... = a
1*q + a
1*q
3 + a
1*q
5 + ... =
| | 1 | |
= a1q(1+q2+q4+...) = a1q * |
| = − 9 |
| | 1−q2 | |
... pam param pam pam ...
a
1 = 24
27 gru 18:20