sinus
pytanko: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y=(2sinx+1)2−2(2sinx+1)−3 dla x∊R
Dochodzę do momentu, że y=4sin2x−4 co dalej ?
27 gru 17:39
Adamm: 0≥4sin2x−4≥−4
ponieważ 1≥sin2x≥0
27 gru 17:43
Mila:
f(x)=(2sinx+1)2−2*(2sinx+1)−3
f(x)=4sin2x+4sinx+1−4sinx−2−3
f(x)= 4sin2x−4
−1≤sinx≤1
0≤sin2x≤1 /*4
0≤4sin2x≤4 /−4
−4≤4sin2x−4≤0
Zwf=<−4,0>
27 gru 17:47
pytanko: Czemu przy podnoszeniu do kwadratu sin −1 zmienia się na 0 ?
27 gru 17:49
Mila:

Wartości ujemne y∊<−1,0>
(−1)
2=1
0
2=0
27 gru 17:57