Równania i nierówności
Asia: mógłby ktoś pomóc?
oceń prawdziwość zdania
| | ⎧ | (a+2)x+(a+4)y=a+3 | |
| układ równań | ⎩ | (a−4)x+(a−1)y=a−3 | z parametrem a ma rozwiązanie, które
|
jest parą liczb o różnych znakach, dla a∊(−
∞; −14) ∪ (−14;−9)
27 gru 17:18
27 gru 17:20
Asia: dziękuję za przypomnienie tych wzorów

doprowadziłam to do postaci
i co dalej? o ile to jest dobrze
27 gru 18:09
Adamm: gdzieś po drodze powinno być założenie że W≠0, tzn. wyznacznik główny jest różny od zera
teraz szukamy takich a że x>0 oraz y<0 zachodzą jednocześnie lub x<0 y>0 zachodzą jednocześnie
27 gru 18:13
Adamm: Wx jest źle, powinno być Wx=a+9
27 gru 18:15
Asia: mi wychodzi właśnie −a−9 a jakbym przemnożyła przez − to będzie x+9..
ale dalej nie mam pomysłu na rozwiązanie do końca
27 gru 18:38