Prawdopodobieństwo że przy losowaniu ...
Adam:
Prawdopodobieństwo że przy losowaniu 4 kart z talii 52 kart wylosujemy co najmniej dwa króle i
co najmniej jednego asa wynosi:
Ω=52!/48!4! = 270725
Co dalej jak to zrobić ?
27 gru 16:48
Mila:
A− wylosowano co najmniej dwa króle i co najmniej jednego asa
czyli wylosowano:
2K i 1A i 1inna lub 3K i 1A lub 2K i 2A
licz
| | 6*4*44+4*4+6*6 | |
P(A)= |
| = |
| | 270 725 | |
27 gru 18:04
Adam: P(A)= 1108/270725
Zgadza się z kluczem

Teraz rozumiem

Stosuje kombinacje i rozważam 3 przypadki.
A jak by to zrobić zdarzeniem przeciwnym? Czy to za trudne na poziomie liceum ?
27 gru 22:40