Oblicz całke
Kaen: Oblicz całke:
∫(x2+3)3
27 gru 16:01
Mila:
Podnieś wyrażenie do 3 potęgi i licz proste całki.
27 gru 18:06
Jack: dx ?
∫ (x2+3)3 dx?
27 gru 18:22
Mariusz:
=x(x
2+3)
3−∫x*3(x
2+3)
2*2xdx
=x(x
2+3)
3−6∫x
2(x
2+3)
2dx
| | x3 | | x3 | |
=x(x2+3)3−6( |
| (x2+3)2−∫ |
| 2(x2+3)*2xdx) |
| | 3 | | 3 | |
=x(x
2+3)
3−2x
3(x
2+3)
2+8∫x
4(x
2+3)dx
| | x5 | | x5 | |
=x(x2+3)3−2x3(x2+3)2+8( |
| (x2+3)−∫ |
| 2xdx) |
| | 5 | | 5 | |
| | 8 | | 16 | |
=x(x2+3)3−2x3(x2+3)2+ |
| x5(x2+3)−∫ |
| x6dx |
| | 5 | | 5 | |
| | 8 | | 16 | |
=x(x2+3)3−2x3(x2+3)2+ |
| x5(x2+3)− |
| x7+C |
| | 5 | | 35 | |
28 gru 00:59