.
ohma: Dane jest równanie sinx(sin2x−p)=0 Dla jakich wartości parametru p równanie ma trzy różne
rozwiązania w przedziale <−pi,pi>.
Wiem, że na pewno ma być p=0, ale natomiast w odp jest napisane, że również może być gdy p nie
należy do <0;1>. Pytanie dlaczego?
27 gru 15:40
zef:

Jeśli uwzględniamy przedział zamknięty <−π;π> to funkcja y=sinx ma w tym przedziale 3 miejsca
zerowe które są rozwiązaniami naszego równania.
27 gru 15:49
===:
a skąd wedle Ciebie "Wiem, że na pewno ma być p=0" ?
27 gru 15:53
ohma: Właśnie teraz nie wiem
27 gru 15:56
Adamm: jeśli p<0 to mamy
sinx(sin2x−p)=0 ⇔ sinx=0, 3 rozwiązania
jeśli p=0 to mamy
sin3x=0 ⇔ sinx=0, 3 rozwiązania
jeśli p>0 to mamy
sinx(sin2x−p)=0 ⇔ sinx=0 lub sinx=√p lub sinx=−√p
jeśli √p>1 ⇔ p>1 to wtedy nie ma rozwiązań dla sinx=√p oraz sinx=−√p
jeśli 1≥p>0 to mamy więcej niż 3 rozwiązania
odp. p∊(−∞;0>∪(1;∞)
27 gru 16:03
ohma: Okej, dziękuję!
27 gru 16:11