Kwantyfikatory
ajgivjumajhart: Witam.
Może ktoś mi powiedzieć kiedy stosujemy ⇒ a kiedy ⇔ ?
w równaniu np x+2=5 ma być x+2=5 ⇒ x=3 czy x+2=5 ⇔ x=3 ?
27 gru 15:23
Adamm: ⇒ to implikacja
⇔ to równoważność
tutaj zarówno x+2=5 ⇒ x=3 jak i x+2=5 ⇔ x=3
27 gru 15:25
Jack:
bez roznicy akurat tutaj.
⇒ <−− oznaczania wynikanie, jeśli coś to coś tam
np. jeśli x+2 = 5 to x = 3
⇔ <−− oznacza "wtedy i tylko wtedy"
np. x+2=5 wtedy i tylko wtedy gdy x = 3
27 gru 15:26
ajgivjumajhart: Ok thx,
27 gru 15:28
Adamm: jeśli rozwiązujesz równanie to co chcesz pokazać?
chcesz znaleźć wszystkie x które ci pasują do równania
więc nie piszesz x+2=5 ⇒ x=3 tylko x+2=5 ⇔ x=3 lub po prostu x=3 ⇒ x+2=5
27 gru 15:28