Pochodna
Click: Zbadaj ekstrema lokalne funkcji. Jak postępować z tą wartością bezwzględną ? Pierwszy raz taki
przykład robię
I x2 −5x −6I
27 gru 14:13
Omikron: Sprawdź kiedy funkcja wewnątrz modułu jest dodatnia, kiedy ujemna. Zdejmij moduł w odpowiednich
przedziałach, w każdym policz pochodną i poszukaj ekstremów. Na końcu na podstawie wykresu
oceń czy w punktach sklejenia tych dwóch funkcji są ekstrema.
27 gru 14:17
Click: To robię.
x2 −5x −6=(x−6)(x+1) Mam 3 przedziały.
Przedziały w których nie zmieniam znaku (−∞,−1) i (6,+∞)
Zmieniam znak <−1,6>
Nie zmieniony znak pochodna = 2x−5 x=2,5 minimum lokalne
Zmieniam znak −2x +5x=0 x=−2,5 maximum, ale nie należy do przedziału.
Dobrze ?
27 gru 14:30
Adamm:

chyba nie zrozumiałeś tego co powiedział
Omikron, bo dla x=−1 oraz x=6 również mamy
ekstrema
27 gru 14:35
Click: Graficznie rozumiem rozwiązanie, tylko jak to obliczyć.
27 gru 14:40
Click: Coś mi świta. Pochodna dla x=1+ x=1−
27 gru 14:45
Adamm: funkcja nie jest różniczkowalna dla x=−1 ani dla x=6, nawet nie musisz próbować
funkcja może mieć ekstremum w punkcie x0 w 2 przypadkach
1. funkcja jest różniczkowalna w punkcie x0 oraz f'(x0)=0
2. funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie x0
to jest drugi przypadek
to że x=−1, x=6 jest minimum lokalnym jest dosyć proste do udowodnienia
dla x=−1 bierzemy bliskie otoczenie, załóżmy przedział (−2;0), teraz w tym przedziale mamy
f(−1)=0 oraz f(x)≥0 przy czym jest to jedyna taka wartość, co możemy zobaczyć na przykład
z rysunku
podobnie z drugim
27 gru 14:53
Adamm: przy czym w pierwszym przypadku funkcja musi mieć ekstremum, w drugim nie
27 gru 14:54
Adamm: nie musi, przepraszam
27 gru 14:55