Logarytmy
Madd.: Zerknie ktos?
log√39=x
√3x=9
3 12 =32
12x=2 |*2
x=4
Cos mi tu nie pasuje, ale nie moge doszukac sie bledu...
27 gru 14:13
Adamm: ok jest
27 gru 14:14
Madd.: Okej, dziekuje za sprawdzenie
27 gru 14:14
Madd.: Mam jeszcze jedną prośbę, bo ten przyklad sprawia mi problem...
log9 √33=x
9x=√33
9x=3 1/23
... ?
27 gru 14:30
Adamm: 9
x=3
2x
2x=−1/2
x=−1/4
27 gru 14:33
Madd.: Nie rozumiem...
27 gru 14:34
Maryla27: | √3 | | 31/2 | |
| = |
| = 31/2−1 = 3−1/2 |
| 3 | | 31 | |
28 gru 00:11
Maryla27: 9x=32x
28 gru 00:13