..
matma: Największa wartość funkcji f(x)=sinx+cosx jest równa..
Szukałam na różnych stronach internetowych i wprawdzie odpowiedź jest pierwiastek z 2 ale nie
rozumiem skąd to się bierze
27 gru 12:50
Jerzy:
= √2sin(π/4 + x)
27 gru 12:54
===:
rozwiązanie tego zadania było tu już "szamanastokrotnie" i to różnymi metodami
27 gru 12:55
Jerzy:
Możesz też policzyć pochodną i znaleźć maksimum.
27 gru 12:56
matma: Ale ja nie rozumiem dlaczego √2sin(π/4 + x)
27 gru 12:56
Jerzy:
sinx + sin(90 − x) = .... i licz.
27 gru 12:58
matma: Dlaczego sin(90−x)?
27 gru 13:02
Jerzy:
cosx = sin(90 − x)
27 gru 13:03
27 gru 13:05
matma: Przepraszam, ale po przerwie swiątecznej nie potrafię załapać. Dlaczego cosx przedstawiamy jako
sin(90−x). Skąd to się bierze?
27 gru 13:10
Jerzy:
To już są podstawy trygonometrii
27 gru 13:15
matma: Ahaaa dobra już wiem
27 gru 13:18