wielomiany
Wiktoria: Wyznacz parametry a,b c tak,aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe
a)P(x)= 2x2 + ax2 +5x+ b +c i Q(x) = (b−3)x3 +ax2 + (2a+c)x +4
Nie wiem jak sie zabrac do tego zadania, jakies wskazówki,pomoc?
27 gru 12:24
===:
odpowiedz sobie na pytanie: "kiedy dwa wielomiany są sobie równe"?
27 gru 12:26
===:
a przy okazji sprawdź dokładnie zapis tych wielomianów ... tylko nie mów "że jest OK"
27 gru 12:30
Wiktoria: pomyłka P(x) = 2x3 +ax2 +5x +b +c
27 gru 12:32
===:
P(x)= 2x3+ax2+ 5x+b+c
Q(x)=(b−3)x3+ax2+(2a+c)x+4
27 gru 12:43
Wiktoria: wyszło mi ze b=5 c= −1 ale a=?
27 gru 13:08
Wiktoria: jak wyznaczyc a?
27 gru 13:08
Wiktoria: a juz wiem a =3
27 gru 13:10
===:
b−3=2 ⇒ b=5
2a+c=5
b+c=4 ⇒ 5+c=4 ⇒ c=−1
i teraz 2a−1=5 2a=6 a=3
27 gru 13:12
===:
no widzisz ... chcieć to móc
27 gru 13:13
Wiktoria: Dokładnie

a mam jeszcze jeden przykład P(x)= ax
3 − 4x
2 +5x −2 i Q(x)= (x−b)
2(x−c)
i mam pytanie czy te 'Q' trzeba mnożyc,bo mi ciagle zle wychodzi..
27 gru 13:23
Janek191:
Wymnóż w Q(x) i porównaj współczynniki z P(x)
27 gru 13:36
Janek191:
Q(x) = ( x2 − 2b x + b2)*(x − c) = x3 − 2b x2 + b2 x − c x2 + 2bc x − b2 c =
= x3 + ( − 2 b − c) x2 + ( b2 + 2 b c) x − b2 c
27 gru 13:40