Liczby zespolone równania
Kamil: Witam
Mam taki oto przykład
p{−3−4i) = x + iy /
2
−3−4i = (x+iy)^
−3−4i = x
2 + 2xyi − y
2
Układ równań:
x
2 −y
2 = −3
2xy = −4
x
2 + y
2 =
√(−3)2 + (−4)2
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło te ostatnie równanie, z wykrzyknikami?
27 gru 11:41
Metis: Etrapez 
?
27 gru 11:42
Kamil: XD, tak
27 gru 11:42
Kamil: Dobra, juz znalazłem
Jeśli ktoś by kiedyś potrzebował
(x + iy)2 = liczba zespolona
|(x+iy)2| = |lz|
|(x+iy)(x+iy)| = |lz|
własności liczb zespolonych
|z1*z2| = |z1|*|z2|
|x+iy|*|x+iy| = |lz|
√x2 + y2*√x2 + y2 = √x2 + y2
(√x2 + y2)2 = √x2 + y2
x2 + y2 = √x2 + y2
27 gru 11:55
relaa:
−3 − 4i = −(2 + i)2
27 gru 11:57