Trzy liczby
o rany julek:
Wykazać niepoprawnośc,a nawet absurdalnośc równania:
(a−b)3 + (c−a)3 + (b−c)3 = 0.
jeżeli a≠b≠c ∧ a,b,c ∊ R+
27 gru 08:13
Rafal: To jedno z tych zadań, gdzie jeden wzór rozwala wszystko, ale jeśli go nie znasz, to zadanie
staje się karkołomne.
x3+y3+z3=(x+y+z)(x2+y2+z2−xy−yz−zx)+3xyz
Podstawiając x=a−b, y=b−c, z=c−a mamy x+y+z=0, ale z założenia xyz≠0. I po zadaniu.
27 gru 09:19
sd: Nie ma co dyskutowac z gościem który wstawia zadania a potem pod zmienionym nickiem przepisuje
rozwiązania
27 gru 10:12
Rafal:
27 gru 10:33
uuu: Moze niech udowodni i rozwiąże te z zerami odpowiedzi
27 gru 10:47
sd: Mowa oczywiscie o "o rany julek" gosc występujący pod wieloma pseudonimami jak hwdtel itp
27 gru 20:43
Wiem:
Po prostu widzisz:
Można kawę na ławę
x3+y3+z3=(x+y+z)(x2+y2+z2−xy−xz−yz)+3xyz ⇔
x3+y3+z3=(a−b+b−c+c−a)(x2+y2+z2−xy−xz−yz)+3xyz ⇔
(a−b)3+(b−c)3+(c−a)3 = 3(a−b)(b−c)(c−a) ≠ 0
przy stosownych założeniach(z zadania)
28 gru 08:34
Obywatel:
Jezcze raz:
Przypominam ci niecywilizowana bandycka psia prostytutko,że za samowolne usuwanie wpisów
z pozostawieniem tylko swoich inwektyw,czeka cię kara ludowa USUNIĘCIA ŁAPY!
Dotyczy to oczywiście tej tępej małpy(wpisów sd,sn vel "pomagier Grzegorzka"Goridze−itp. itd.)
uprzywilejowanego samozwańczego dygnitarza,cuchnącego dygnitarstwem telewizyjno−tworkowym
zwyrodniałego goryla,który miast rozwiązywać zadania wtrąca tylko swoje załgane trzy grosze .
A podobno "komunizm dla psów" skończył się w 1989 r,tępy szczurze.
(chociaż niewątpliwie kiedyś rzeczywiście się skończy−a wtedy się sobie policzymy)
28 gru 11:36