Ciagi
lastchristmas: Witam.
Które wyrazy ciągu an są ujemne a które wieksze od 3?
a
n<0
Odczytuje z wykresu t∊(π+2kπ;2π+2kπ)
n∊ (2+4k; 4k+4)
Wynik z tułu to n=4k−1
Mogłby mi ktoś powiedzieć co robie zle?
26 gru 23:45
Adamm: n to jest liczba naturalna
zatem n=3+4k czyli inaczej n=4k−1
26 gru 23:50
lastchristmas: Adam skad wziałeś to n=3+4k? Chodzi o to ze dla n=3+4k sinus przyjmuje wartość −1 ?
26 gru 23:54
Adamm: z twojego postu 23:45
napisałeś że n∊(2+4k;4k+4) czyli 2+4k<n<4k+4 a jedyna liczba całkowita pomiędzy tymi dwoma
liczbami całkowitymi to 3+4k
26 gru 23:56
lastchristmas: n jest naturalne a dla n=3+4k sinus jest rowne −1
27 gru 00:05
lastchristmas: jak to wytłumaczyć?
27 gru 00:06
Adamm: nie rozumiem co chcesz tłumaczyć
i po co policzyłeś że dla n=3+4k an=−1
27 gru 00:09
lastchristmas: Policzyłem ze an<0 dla n∊(2+4k; 4k+4) i nie moge zrozumieć czemu wynik jest n=4k−1 czy n=4k+3.
27 gru 00:18
lastchristmas: N nie należy do naturalnych dodatnich? n=4k−1 zawsze bedzie wieksze badz równe 1?
27 gru 00:23
Adamm: n należy do tego przedziału ale n jest naturalne
jak już mówiłem, jedyna liczba całkowita która należy do tego przedziału to 4k+3
więc wystarczy żeby 4k+3 było naturalne, czyli n=4k+3 dla k≥0 co można inaczej zapisać
jako n=4k−1 dla k≥1
27 gru 00:25