Znaleźć zbiory liczb zespolonych spełniające warunki:
_Floor_: Witam, jak wyznaczyć zbiory liczb zespolonych spełniające warunki:
a)z2 = [sprzężenie(z)]2
b)[sprzężenie(z)] * z4 = 1/z
26 gru 20:47
Jack: chociazby podstawiajac za
z = x+iy
26 gru 21:22
jc:
a) z4 = |z|4, z=±a, ±ai, a ∊ R
b) |z|2 z4 = 1, z = ±1, ±i
Jeśli to nie jest oczywiste, to zapisz z w postaci trygonometrycznej.
27 gru 00:05
_Floor_: A jak można by było rozpisać |z|2 z4 = 1 z postaci: |z|6(cos 4x + i sin 4x) tak aby wynik
był nieco bardziej widoczny?
27 gru 12:31