ttt
tade: Boki trójkata prostokątnego ABC mają długość: AC=3, BC=4, AB=5, prosta l, równoległa do prostej
AB przecina boki AC i BC odpowiednio w punktach M i N. Niech S oznacza środek odcinka AB oraz
MC=x. jak obliczyc pole P(x) trójkąta MNS jaka funkcje zmiennej x (znajdz wzór)
prosze o pomoc albo jakies pomysly
26 gru 18:10
26 gru 18:16
tade: wlasnie tez znalazlem to ale mam jedno pytanie co do zaleznosci
| | 3−x | | 5 | | 5 | |
skąd wiem ze |
| = |
| a nie |
| |
| | h | | 4 | | 3 | |
26 gru 18:23
tade: bo chyba niewiem czy h jest dluzsza czy krotsza przyprostokątna zeby porownac do tego dużego
trojkata?
26 gru 18:24
Mila:

Możesz obliczyć inaczej− skorzystamy z równoważności pól.
W ΔABC:
W ΔMNC:
| | |CN| | | |CN| | | 4 | |
tgα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | x | | x | | 3 | |
P
ΔABC=6
P
ΔMNS=
| | 1 | | 4 | | 1 | | 5 | | 4 | | 1 | | 4 | | 5 | | 3 | |
=6−[ |
| *x* |
| x+ |
| *(3−x)* |
| * |
| + |
| *(4− |
| x)* |
| * |
| ]= |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 5 | | 2 | | 3 | | 2 | | 5 | |
==========
26 gru 19:44
tade: Dzieki mila fajnie rozpisane ale mam jedno pytanie chodzi o pole trójkątów MAS i NSB mianowicie
jesli dobrze widze to
| | 1 | |
liczysz pole |
| * bok*bok |
| | 2 | |
| | 1 | | 4 | | 5 | |
np w trojkacie NSB P= |
| * (4− |
| x)* |
| − dlaczego? ten bok jest wysokoscia |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
opadajaca na podstawe?
26 gru 20:55
tade: a dobra uzylas wzoru na pole trojkata z dwoma bokami i sinusem kąta miedzy nimi, niezauwazylem,
dzieki
26 gru 20:58
Mila:
26 gru 21:09