rozwiązanie równania x^n=a
ktostam: Analiza Matematyczna− I rok matematyki
Pokazać, że jeśli a∊R i a>0, oraz n∊N, to równanie:
xn=a
ma dokładnie jedno dodatnie rozwiązanie rzeczywiste.
Taki przykład znajduje się w książce państwa Musielaków. Proszę o wytłumaczenie rozumowania.
(należy skorzystać z kresów zbiorów)
26 gru 17:44
tomek:
hmm
x2=4 ma dwa rozwiązania rzeczywiste
27 gru 09:59
www: tomek dodatnie
27 gru 10:05
jc: Dla x > 0 funkcja x →xn jest funkcją rosnącą, a więc jeśli rozwiązanie istnieje,
to jest jedyne.
Jeśli miałeś ciągłość, to skorzystaj teraz z twierdzenia Bolzano.
Jeśli nie, to poniżej masz inne rozwiązanie.
Zbiór {t : t>0 i tn < a} jest niepusty i ograniczony, a więc posiada kres górny.
Oznaczmy go literą x.
xn ≤ a. Należy pokazać, że nie może być xn < a. Pozostaje więc xn=a.
Uzupełnij szczegóły i będziesz miał dowód.
27 gru 10:28