Przechodzień i ogrodnik
Kaja: Przechodzień spytał ogrodnika, która jest godzina. Ogrodnik odpowiedział: "Trzy kwadranse temu
było tyle minut po godzinie 10 − tej, ile tera brakuje do 11 − tej". O której godzinie
przechodzień spotkał ogrodnika? Uzasadnij odpowiedź.
26 gru 11:23
Jack:
10:52 i pół minuty
26 gru 12:30
Saizou :
Wystarczy liczyć minuty, bo wszystko zamyka się w jednej godzinie.
Będę odliczać czas od 10.
Obecny czas to x (czyli x minut po 10),
od godziny 11, brakuje 60−x (60 bo tyle minut ma 1 godzina)
x−3*15=x−45 (3 kwadranse temu)
x−45=60−x
2x=105
x=52,5 (min)
czyli jest godzina 10:52 i 30 sekund
26 gru 14:32
5-latek: Taaa i pomyslalby kto ze ogrodnik jest taki mądry

)
26 gru 14:37
Janek191:
Teraz ogrodnicy mają licencjaty, a nawet mgr inż.
Np. moja uczennica jest mgr inż. ogrodnictwa − AR Lublin.
26 gru 15:17
5-latek: Witam i pozdrawiam

Teraz chyba Uniwersytet Rolny .
26 gru 16:47
Li:

45+2x=60
2x=15'
spotkanie w S o godzinie 10:52' 30s
26 gru 17:06