25 gru 22:54
Adamm: | | 1 | | n | | 1 | |
(1+ |
| )...(1+ |
| )≥n(1+ |
| )→∞ |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
25 gru 22:56
liw: Nie wiem co z tym dalej
25 gru 22:58
Adamm: na mocy tw. o 2 ciągach ciąg dąży do ∞
logiczne że jeśli ciąg jest większy od ciągu który dąży do ∞ to on też dąży do ∞
25 gru 22:59
liw: Nie wiem skad wziłes takie oszacowanie? ale odp mam zupełnie inna cos z e
25 gru 23:02
Adamm: przepraszam
| | 1 | | n | | 1 | |
(1+ |
| )...(1+ |
| )≥(1+ |
| )n→1 |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
25 gru 23:05
jc: Czyżby e1/2 ?
25 gru 23:26
jc:
Iloczyn = exp (suma ln (1+ k/n2) )
x − x2 ≤ ln (1+x) ≤ x
Podstawiamy x=k/n2, sumujemy po k=1,2,3,...,n.
W granicy otrzymujemy 1/2.
Dlatego granica iloczynu = e1/2.
25 gru 23:44