nierówność
holkoo: Pokaz ze dla x>0 mamy 3√27+8x<3√1+x+3√8+x
25 gru 19:55
Kacper:
25 gru 20:40
halkoo: 
25 gru 20:43
25 gru 22:02
holkoo: Ok a jak udowodnić moją nierówność bo to jest za trude
25 gru 22:06
holkoo: Jak to zrobić ?
26 gru 21:37
Adamm: jeśli nie masz nic przeciwko nierówności Minkowskiego
mamy p=3, a
1=1, a
2=
3√x, b
1=2, b
2=
3√x, oczywiście x>0 zatem a
2, b
2>0
| | a1 | | a2 | |
mamy |
| ≠ |
| zatem równość nie zachodzi |
| | b1 | | b2 | |
3√(2+1)3+(3√x+3√x)3<
3√13+(3√x)3+
3√23+(3√x)3
3√27+8x<
3√1+x+
3√8+x
26 gru 23:37