ciag
yazz: Ciąg arytmetyczny:
a10/a7=3 reszta 1.
Oblicz BN=(0,125)an
Nie mam stu procentowej pewności czy wszystkie są dane. Ale raczej tak.
25 gru 16:50
Adamm: przepisz porządnie treść zadania
oblicz bn=(0,125)an jest bez sensu
25 gru 16:52
yazz:
26 gru 02:53
yazz: Akurat co do tego jestem niemal w 100% pewien.(w moim przypadku, to bardzo duzo)
26 gru 02:54
yazz: A jednak, dobrze, ze dodalem "niemal".
Dany jest ciąg arytmetyczny (an). Dzieląc wyraz dziesiąty przez wyraz siódmy, otrzymujemy 3 i
resztę 1. Oblicz iloczyn dziesięciu początkowych wyrazów ciągu
bn=(0,125)an
26 gru 03:01
26 gru 09:25
Janek191:
więc
a
10 = 3 a
7 + 1
a
1 + 9 r = 3*( a
1 + 6 r) + 1
a
1 + 9 r = 3 a
1 + 18 r + 1
2 a
1 = − 9 r − 1
a
1 = − 4,5 r − 0,5
a
n = a
1 + ( n −1)* r = − 4,5 r − 0,5 + ( n −1) r
a
10 = 4,5 r − 0,5
S
10 = 0,5*( − 4,5 r − 0,5 + 4,5 r − 0,5)*10 = − 5
więc
| | 1 | |
b1*b2* ... * b10 = ( |
| )−5 = 85 = 32 768 |
| | 8 | |
26 gru 15:28
yazz: S10=1/2(2a1+9r)*10
Chyba szybciej, rownie poprawne?
26 gru 23:52