Granice
Lolek: Oblicz granice
X→1
Wyłącznia są tu bezsensu. Myśle że jest tu jakieś twierdzenie którego nie pamiętam podpowie
ktoś?
25 gru 15:40
Adamm: | | x2−2x | | −1 | |
limx→1 |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | (x−1)2 | | 0+ | |
25 gru 15:44
Lolek: Czemu 0 z plusem? Czy ten plus nie jest wtedy gdy liczmy któraś ze stron? ( odpowiedz się
zgadza) jak liczyłem
25 gru 15:47
Adamm: (x−1)2→0, ale (x−1)2>0 dla otoczenia punktu x=1
25 gru 15:48
Lolek: Rozumiem. Ale tak dla sprawdzenia. Cz y to wynika z kształtu i położenia paraboli ( narysował
bym ją ale jestem na telefonie i to średnio wyjdzie)
?
25 gru 15:51
Lolek: A tak z zwykłe ciekawości jeśli przy −(x−1)2 dodałbym minusa jak przy chwila to bym otrzymał 0
z minusem?
25 gru 15:57
Aga1.: Tak.
25 gru 15:59
Lolek: Dziękuję, czyli w dużej mierze na granicę danej funkcji ma mianownik
25 gru 16:00