granica
Poli19:
Nie wiem jak to zrobić
25 gru 13:21
Jerzy:
= lim(e2 − e2)*n2 = 0
25 gru 14:43
Adamm: Jerzy
25 gru 15:04
Poli19: Jerzy tyle to wiem ale przchodzi sie pokazdym n
25 gru 15:12
Janek191:
0*∞ = ?
25 gru 15:25
jc:
granica = 2/3 e2
25 gru 18:49
Poli19: Wynik mam chodzi mi o rozwiazanie bardziej
25 gru 18:55
jc: A jak uzyskałeś wynik?
25 gru 19:21
Poli19: no mam w odpowiedziach ten sam wynik
25 gru 19:32
jc:
x →0
| e (1/x) ln (1+x)/(1−x) − e2 | |
| →? |
| x2 | |
(1/x) ln (1+x)/(1−x) = 2(1 + x
2 /3 + x
4 /5 + ... )
Dlatego
e
(1/x) ln (1+x)/(1−x) = e
2 e
2 (x2 /3 + x4 /5 + ... ) = e
2 (1 + 2 x
2 /3 +... )
| e (1/x) ln (1+x)/(1−x) − e2 | |
| = (2/3 + ... ) e2 →2/3 e2 |
| x2 | |
25 gru 22:17
25 gru 22:25
jc: ⇔ rozpatrywane ciągi są do siebie proporcjonalne
Dodam od siebie, że współczynnik proporcjonalności powinien być nieujemny,
choć może to jest w tekście, ale nie będę wracał.
25 gru 23:11
Adamm: czy "rozpatrywane ciągi są do siebie proporcjonalne" znaczy że
| an | | am | |
| = |
| dla dowolnych m, n∊ℕ ? |
| bn | | bm | |
25 gru 23:14
jc: Może być ak=0=bk dla pewnych k.
25 gru 23:25
Adamm: ok dziękuję
25 gru 23:26