kąt
goska: W trójkacie równobocznym ABC obieramy punkt wenetrzny P taki ze PA2 = PB2+PC2
Jak policzyć ∡BPC
25 gru 09:58
Kacper:
Rysunek zrób
25 gru 12:34
goska:

Ale i tak mi nie wiele pomogło
25 gru 12:47
Rafal: Sprawnie da się to zrobić w sposób analityczny. Wrzucamy ten trójkąt w układ współrzędnych,
przyjmujemy, że długość boku to 1 (aby uogólnić wystarczy odpowiednio skalować), stosujemy
wzór na odległość między punktami, dość szybko dostajemy równanie okręgu, z którego wynika, że
wszystkie punkty P leżą na okręgu o środku w punkcie D i promieniu 1, przy czym czworokąt ABCD
to romb. Teraz twierdzenie o kącie wpisanym, środkowym i po zadaniu. Wynik to 150 stopni.
25 gru 13:30
jc: Pięknie
25 gru 19:20
Rafal:
25 gru 20:04
Mila:

x
2=y
2+z
2 z treści zadania
Obracam ΔACP wokół punktu A o kąt 60
o.
ΔPBP'− Δprostokątny bo x
2=z
2+y
2
∡P'PB=90−β
∡APC≡∡AP'B=60+β
α=360−(60+β+60+90−β)=360−210=150
|∡BPC|=150
o
26 gru 17:38
jc: Jeszcze ładniej, ale za to Rafał podaje wszystkie możliwe położenia punktu P (wartość kąta
jest oczywista).
26 gru 18:25
Li:
Autora i tak nic to nie interesuje.
27 gru 17:14