silnia- tylko dla dodawania
kulfon: formuła podobna do silni, bez mnożenia a z dodawaniem
Raz spotkałem się z formułą 1+2+3+4+5+6+...+∞
Nie potrafię czegoś takiego znaleźć. Potrzebuję skorzystać z takiej formuły.Czy da się coś
takiego zrobić w kalkulatorze?
24 gru 23:54
ICSP: Do czego jest Ci to potrzebne ?
25 gru 00:00
kulfon: Lubisz wtykać nos w nieswoje sprawy...
25 gru 00:01
kulfon: do dodawania zwyczajnie. co cie tak dziwi. chce wiedziec ile to 1000 do silni z dodawaniem
czyli 1000000+999999+...+2+1=?
25 gru 00:02
ICSP: szereg rozbieżny do
∞.
| | 1 | |
Za pomoca regularyzacji można zsumować do − |
| |
| | 12 | |
| | n(n+1) | |
Suma do pewnego n wyraża się wzorem = 1 + 2 + ... + n = |
| |
| | 2 | |
Udowodnij idnukcyjnie.
25 gru 00:05
kulfon: jestem pod wrażeniem, bardzo dziękuję za Pana/ni pomoc i poświęcony mi czas. Przepraszam za
ton.
Mimo, że znieważyłem Pomógł mi Pan/ni.
Dziękuję
25 gru 00:14
kulfon: mam takie swoje..., nieistotne... nie ten poziom...
25 gru 00:19
Mariusz:
Taaa regularyzacji ... ale wtedy wzór na zetę będzie inny i nie będziemy mogli utożsamić
tego z zetą
Suma częściowa to suma ciągu arytmetycznego
Gdy policzymy granice przy liczbie wyrazów dążącej do nieskończoności
to otrzymamy nieskończoność zatem ta suma jest rozbieżna co intuicyjnie wydaje się oczywiste
25 gru 14:01