Trójkąty:P
Dziąku: Z jednym zadaniem mam problem. Prosiłbym o pomoc. Oto one:
zad.
W trójkącie ABC połączono środki boków, otrzymując trójkąt A'B'C. Obwód trójkąta A'B'C' jest o
20 cm mniejszy od obwodu trójkąta ABC. Oblicz odwód trójkąta ABC?
Mam nadzieje że ktoś pomoże, byłbym wdzięczny
13 sty 18:15
Dziąku: Ponawiam.
13 sty 18:27
taa:

a + b + c = x
1/2a + 1/2b + 1/2c = x − 20
a+b+c= 1/2x − 40
x= L
13 sty 18:30
Dziąku: Dziękuje bardzo czyli odpowiedzią jest 40 cm? a te x=L ?
13 sty 18:35
Dziąku: A czemu na kocu 1/2 x ?
13 sty 18:36
Godzio: coś nie tak
| 1 | | 1 | | 1 | |
| a+ |
| b+ |
| c = x − 20 /*2
|
| 2 | | 2 | | 2 | |
a+b+c =
2x −40
x=2x − 40
−x=−40
x=40
13 sty 18:37
taa: nie można podać wyniku w postaci liczby, bo nie ma boków trójkąta

więc wynik to 1/2L − 40
przyjęłam jako x=L L to obwód
13 sty 18:38
taa: faktycznie
13 sty 18:39
Dziąku: Aha dobrze już wszystko wiem, włąśnie coś mi nie pasowało z tym 1/2 X ale cieszę się że
wszytsko wyjaśnione, dziękuje za pomoc, reszta zadań zrobiona.
13 sty 18:45